meni
SR

Pronalaženje IP adrese

Vaša IP adresa kao primer
Proverite IP adresu – izgleda netačno
Lokacija
Internet dobavljač usluge

Šta je IP adresa?

Adresa Internet protokola (IP) je vaša adresa na Webu. To može biti adresa uređaja povezanog sa Internetom (računar, pametni telefon, tablet, ruter itd.), dobavljača Internet usluga (ISP) ili VPN servera sa kojim ste povezani. Obično je IP adresa niz brojeva koji mogu tako da izgledaju: 192.168.X.X. Ali postoje i drugi formati IP adresa.
Elektronski uređaji koriste IP adrese za komunikaciju sa drugim uređajima ili Veb lokacijama: IP adrese ukazuju na to gde se na mreži uređaj nalazi. Tako se vaša poruka šalje direktno primaocu.
Uređaj može da dobije IP adresu od mrežne skretnice putem DHCP-a ili se može ručno konfigurisati. Internet dobavljač usluge dodeljuje IP adresu mrežne skretnice.

Tipovi IP adresa

IP adrese se mogu podeliti u dve kategorije: statične i dinamičke.
Statička IP adresa, poznata i kao fiksna ili stalna adresa, dodeljuje se ručno u postavkama uređaja ili automatski kada se poveže sa mrežom. Kada vam bude dodeljena, statična IP adresa ostaje konstantna i ne može se dodeliti drugom uređaju. On obezbeđuje doslednu vezu, što je čini željenim izborom za servere i druge umrežene uređaje koji zahtevaju neprekidnu pristupačnost.
Dinamička IP adresa je, nasuprot tome, privremena i menjana. Automatski se dodeljuje kada se uređaj poveže sa mrežom i koristi se u ograničenom vremenskom periodu određenom uslugom dodeljivanja (kao što je DHCP). Nakon što navedeno vreme proteka, dinamička IP adresa se može promeniti ili ponovo dodeliti, obezbeđujući fleksibilnost unutar mreže.
Statički i dinamični IP-ovi služe u različite svrhe i koriste se u skladu sa specifičnim potrebama i konfiguracijama mreže. Iako statični IP-ovi obezbeđuju stabilnost i lakoću pristupa, dinamički IP-ovi obezbeđuju svestranost i često se koriste za opšte Internet veze.
Pored toga, IP adrese se mogu klasifikovati kao javne ili privatne adrese. Javne IP adrese su globalno jedinstvene i koriste se za identifikaciju uređaja na javnom Internetu. Privatne IP adrese se, sa druge strane, koriste unutar privatnih mreža i nisu usmeravane na globalnom Internetu.

Verzije IP adresa

Postoje dve glavne verzije IP adresa: IPv4 (Internet Protokol verzija 4) i IPv6 (Internet protokol verzija 6).
IPv4 je najčešći oblik IP adrese. Sastoji se od četiri skupa brojeva, od kojih svaki od 0 do 255, odvojen tačkicama (na primer, 192.168,1,1). Postoji oko 4,3 milijarde mogućih IPv4 adresa.
IPv6 je uveden da bi se prevazišla ograničenja IPv4 jer je više uređaja povezano sa Internetom. IPv6 adresa je mnogo duža i sastoji se od osam grupa od četiri heksadecimalne cifre razdvojene debelim crevima. Ovo omogućava praktično neograničen broj jedinstvenih adresa. Evo primera IPv6 adrese:
2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334
Prelazak sa IPv4 na IPv6 je postepen jer zahteva promene i softvera i hardvera. Dok usvajanje IPv6 raste, IPv4 je i dalje rasprostranjen i verovatno će koegzistrati sa IPv6 u doglednoj budućnosti. Zajedno, ove dve verzije Internet protokola olakšavaju globalnu komunikaciju i povezivanje putem Interneta.

Šta moja IP adresa može da otkrije?

Kada se na mrežu obratite, Veb lokacije i dobavljači usluga vide vašu IP adresu. Neko ko zna vašu IP adresu može da dobije neke opšte informacije o vama, ali to obično nije dovoljno da vas identifikuje.
IP adrese ne otkrivaju tačnu lokaciju. U većini slučajeva kućni Internet saobraćaj koristi javnu IP adresu dobavljača Internet usluga i može se deliti sa mnogim osobama. Kada proverite svoju IP adresu na stranici "Šta je moj IP", videćete adresu dobavljača Internet usluga, a ne svoju.
Vaša javna IP adresa prikazuje lokaciju dobavljača Internet usluga, kao što su ime kompanije, poštanska adresa i kontakt podaci. Ovo nekome može dati ideju o vašoj zemlji i gradu, ali vaša IP adresa mu nikada neće reći vaše ime, broj telefona ili određene lične detalje.
Koristite alatku za pronalaženje IP-a na ovoj stranici i uverite se sami šta vaša IP adresa može da otkrije o vama.

Kako da izvršim pronalaženje IP adrese da bih pronašao javnu IP adresu?

Pronalaženje javne IP adrese je jednostavno. Najlakši način je upravo ovde na ovoj stranici – nema potrebe da tražite svoju IP adresu na drugom mestu. Pogledajte traku za pretragu na vrhu našeg sajta, i videćete da je vaša javna IP adresa već popunjena. Ako je ne vidite, samo osvežite stranicu.

Kako da potražim IP adrese?

IP adresu možete potražiti pomoću alatke za pronalaženje IP-a na ovoj stranici. Jednostavno unesite adresu koju želite da potražite, a alatka će je besplatno locirati, pružajući detalje o lokaciji i druge informacije. Mobilni korisnici takođe mogu da koriste aplikaciju za IP lokaciju da bi napravili IP pronalaženje svoje IP adrese.

U zaključku

Alatke za pronalaženje i proveru IP adresa su dragoceni resursi za identifikaciju geografske lokacije i ISP-a povezanih sa IP adresom. Iako ne mogu direktno da utvrde pojedince, oni igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju internet veze i bezbednosti. Korisnici mogu da iskoriste ove alatke da steknu uvid u svoje internet aktivnosti, izvrše analize zasnovane na geolokaciji i poboljšaju svoja iskustva na mreži.

Zaštitite svoju privatnost pomoću AdGuard VPN-a

Nudimo vam VPN koji garantuje beskompromisnu zaštitu privatnosti i bezbednost saobraćaja – obavezno nabavite najbolju besplatnu VPN uslugu koja vam je na raspolaganju.

3 GB svakog meseca

Upoznajte AdGuard VPN sa 3 GB besplatnog VPN saobraćaja svakog meseca. Ako želite više pokazaćemo vam kako.

In-house VPN protokol

Vlasnički protokol AdGuard VPN-a je odlika za odstupanje na koju smo ponosni. To čini vaš saobraćaj neupadljivim, održava pouzdanu i brzu vezu, i to je nešto jedinstveno.

Liste izuzetaka

Šta ako VPN želite da koristite samo za određene Veb lokacije ili čak aplikacije? AdGuard VPN ima fleksibilne liste izuzetaka koje vam daju potpunu kontrolu nad vašim iskustvom na Vebu.

Nema prikupljanja dnevnika

Poštujemo vašu privatnost i dokazujemo je našom politikom nultog evidentiranja. Ako ne znamo šta radite na mreži, onda niko ne zna.

Često postavljana pitanja

  • IP adresu možete potražiti pomoću alatke za pronalaženje IP-a na ovoj stranici. Jednostavno unesite adresu koju želite da potražite, a alatka će je besplatno locirati, pružajući detalje o lokaciji i druge informacije. Mobilni korisnici takođe mogu da koriste aplikaciju za IP lokaciju da bi napravili IP pronalaženje svoje IP adrese.Imajte na namenu da kada koristite ovaj alat ili slične alatke pronađene pretraživanjem "IP lokatora adrese" na Google-u, videćete svoju javnu IP adresu. Ovo se razlikuje od vaše privatne IP adrese koju možete pronaći na računaru.
  • Alatka za pronalaženje IP-a može biti korisna prosečnom korisniku na više načina. Ona može pomoći u utvrđivanju geografske lokacije povezane sa IP adresom, dijagnostikovanju problema sa vezom i proceni privatnosti na mreži otkrivanjem javno povezanih informacija. Korisnici takođe mogu da steknu uvid u sadržaj ograničen na region i provere efikasnost VPN-a ili proksija.
    Pored toga, alatka za pronalaženje IP-a može da posluži kao edukativni alat za one koji su radoznali u pogledu internet arhitekture, demistifikujući ključne komponente. Sve u svemu, alatke za pronalaženje IP adresa nude dragocene uvide i uslužne usluge za svakodnevne korisnike Interneta.
  • Ne, samo poznavanje IP adrese nije dovoljno da se identifikuje osoba sa potpunom sigurnošću. Pronalaženje IP lokacije može otkriti opštu geografsku lokaciju i dobavljača Internet usluga (ISP), ali IP adresa se ne povezuje direktno sa određenom osobom. Identifikovanje nekoga po IP adresi obično zahteva da ISP sarađuje i sledi zakonske procedure.
  • Praćenje nekoga pomoću IP adrese je moguće, ali je važno razumeti da IP adresa može dovesti samo do servera dobavljača Internet usluga. Dobijanje stvarnog identiteta korisnika zahtevalo bi saradnju ISP-a i odgovarajuće zakonsko ovlašćenje. Nemoguće je ući u trag nekome koristeći samo IP proveru.
  • Ne, IPv4 nije tvoja IP adresa. IPv4 je tip IP adrese koja se koristi za identifikaciju uređaja na mreži. Svaki IP čeker će pokazati vašu određenu IP adresu, koja je jedinstvena za vaš uređaj i koju dodeljuje dobavljač Internet usluga.
  • Da, korišćenjeM VPN(Virtuelna privatna mreža) menja se IP adresa. Kada se povežete sa VPN uslugom, Internet saobraćaj se usmerava preko bezbednog servera koji se nalazi u drugom regionu ili zemlji. Ovaj proces efikasno maskira vašu stvarnu IP adresu IP adresom VPN servera, čineći da izgleda kao da pristupate Internetu sa druge lokacije.
    AdGuard VPN je primer usluge koja obezbeđuje ovu funkcionalnost. Pomoću AdGuard VPN-a možete da birate između različitih lokacija servera, čime ćete promeniti vidljivu IP adresu. Ovo ne samo da povećava privatnost skrivanjem stvarne lokacije, već vam može pomoći i da zaobiđete geo-ograničenja i pristupite sadržaju koji je možda ograničen u vašem regionu. Pored promene IP adrese, AdGuard VPN dodaje i sloj šifrovanja vašoj Internet vezi, dodatno obezbeđujući vaše aktivnosti na mreži.

Pretražujte kao nindža

AdGuard VPN
za Windows

Koristite bilo koji preglednik ili aplikaciju i nikada više ne brinite o svojoj anonimnosti. Ceo svet vam je na dohvat ruke sa AdGuard VPN-om.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Mac

U samo dva klika izaberite grad sa bilo kog mesta u svetu — imamo 65+ lokacija — a vaši podaci su nevidljivi za radoznale oči korporacija i vlada.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za iOS

Pojačajte zaštitu na mreži tako što ćete je poneti sa stobom gde god da idete. Koristite AdGuard VPN za uživanje u omiljenim filmovima i serijama!
Saznajte više
App Store
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Android

Ostanite anonimni gde god da idete sa AdGuard VPN- om! Desetine lokacija, brza i pouzdana veza – sve u džepu.
Saznajte više
Google Play
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Chrome

Sakrijte svoju pravu lokaciju i izađite sa drugog mesta na svetu – pristupite bilo kom sadržaju bez ograničenja brzine i očuvajte svoju web anonimnost.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Edge

Dođite do druge lokacije jednim klikom, sakrijte svoj IP i učinite svoje surfanje webom sigurnim i anonimnim.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Firefox

Zaštitite svoju privatnost, sakrijte svoju pravu lokaciju i odlučite gde vam je potreban VPN, a gde ne!
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Operu

Budite nindža u svom Opera pregledniku: brzo se preselite u bilo koji deo sveta i ostanite neprimećeni.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
AdGuard VPN
preuzimanje je počelo
Kliknite na dugme označeno strelicom da biste pokrenuli instalaciju.
Skenirajte da instalirate AdGuard VPN na svoj mobilni uređaj