meni
SR

Šta je VPN i da li bi trebalo da ga koristite?

VPN-ovi, poznati i kao Virtuelne privatne mreže, ovih dana su sve traženiji, ali ne iz razloga što su prvobitno kreirani. Taj razlog je bio jednostavan: bezbedno povezati poslovne lokacije preko Interneta ili omogućiti korisnicima da pristupe svojoj kancelarijskoj mreži od kuće. U to vreme, privatnost korisnika nije bila primarna upotreba za VPN-ove. Danas, međutim, u svetlu sveprisutnog praćenja i agresivnih marketinških strategija, potreba za dodatnom zaštitom raste, i tu dolazi AdGuard VPN. AdGuard VPN kreira šifrovani, bezbedni tunel između uređaja i servera na Internetu i takođe blokira neželjene Veb lokacije.
Vaš provajder
Vi
Željeni sajt
AdGuard VPN

Preuzmi AdGuard VPN

Imamo aplikacije za sve popularne operativne sisteme – Windows, Mac, iOS i Android. A ako više volite da koristite ekstenziju pregledača, instalirajte AdGuard VPN za Chrome, Firefox, Opera ili Edge.

AdGuard VPN
za Windows

Koristite bilo koji preglednik ili aplikaciju i nikada više ne brinite o svojoj anonimnosti. Ceo svet vam je na dohvat ruke sa AdGuard VPN-om.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Mac

U samo dva klika izaberite grad sa bilo kog mesta u svetu — imamo 65+ lokacija — a vaši podaci su nevidljivi za radoznale oči korporacija i vlada.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za iOS

Pojačajte zaštitu na mreži tako što ćete je poneti sa stobom gde god da idete. Koristite AdGuard VPN za uživanje u omiljenim filmovima i serijama!
Saznajte više
App Store
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Android

Ostanite anonimni gde god da idete sa AdGuard VPN- om! Desetine lokacija, brza i pouzdana veza – sve u džepu.
Saznajte više
Google Play
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Chrome

Sakrijte svoju pravu lokaciju i izađite sa drugog mesta na svetu – pristupite bilo kom sadržaju bez ograničenja brzine i očuvajte svoju web anonimnost.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Edge

Dođite do druge lokacije jednim klikom, sakrijte svoj IP i učinite svoje surfanje webom sigurnim i anonimnim.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Firefox

Zaštitite svoju privatnost, sakrijte svoju pravu lokaciju i odlučite gde vam je potreban VPN, a gde ne!
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Operu

Budite nindža u svom Opera pregledniku: brzo se preselite u bilo koji deo sveta i ostanite neprimećeni.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

Zašto koristiti VPN?

 • Poboljšanje bezbednosti na mreži

  Ne dozvolite nikome da prati vašu lokaciju i dobija informacije o vašem računaru. Zaboravite na prevarante i geo-ciljane oglase
 • Zaštitite svoju privatnost

  Zaštitite svoje podatke od toga da budu isključene od strane sumnjivih Wi-Fi hotspotova, zahvaljujući šifrovanju podataka i maskiranoj IP adresi
 • Protok bezbedno

  Nadoknadite omiljene serije i filmove dok putujete u inostranstvo i proverite šta je vruće i u drugim zemljama
 • Pogledajte manje oglasa

  Smanjite količinu geo-ciljanih oglasa koje vidite. Iskoristite naš blokator oglasa za još bolje iskustvo
 • Sakrijte svoju IP adresu

  Koristite VPN za sakrijte svoju pravu IP adresu – ostanite anonimni, šifrujte saobraćaj i zaštitite podatke
 • Ostani ispod radara

  Koristite bujice bez evidentiranja, čak i ako dobavljač Internet usluga ne voli BitTorrent. Samo se pobrini da to uradiš legalno

VPN zabavne činjenice

VPN-ovi prethode Internetu. U doba telefona, kompanije su koristile VPN-ove da povežu svoje korporativne telefonske mreže u jednu mrežu, kako bi zaposleni mogli da razgovaraju kao da su na istom mestu.
VPN tehnologije su u početku koristile samo velike organizacije da bi omogućile zaposlenima da bezbedno komuniciraju i dele poverljive informacije.

Kako funkcioniše VPN?

VPN koristi šifrovanje za kreiranje bezbednih VPN tunela

VPN tehnologija koristi algoritme šifrovanja podataka za kreiranje bezbednih tunela od uređaja (tačka A) do odredišnog servera (tačka B). Na primer, na uređaju imate omogućen AdGuard VPN i želite da pristupite YouTube-u:
Uspostavljate šifrovanu vezu između uređaja i VPN servera vašeg VPN dobavljača, kao što je AdGuard VPN
Vaš internet saobraćaj je šifrovan i usmerava se kroz uspostavljeni VPN tunel do VPN servera
VPN server delimično dešifruje vaše informacije u transportu i VPN slojevima. Vaši podaci, kao što su korisnički akreditivi, kolačići, detalji plaćanja ili pregledani video zapisi, ostaju šifrovani u sloju protokola sa TLS šifrovanjem i nepoznati su VPN dobavljaču
VPN server se povezuje sa YouTube serverom i prosleđivanje zahteva iz vašeg pretraživača ili YouTube aplikacije
YouTube server odgovara podacima na VPN server
VPN server prima TLS-šifrovani saobraćaj, dodaje VPN sloj šifrovanja i šalje ga vašem uređaju
Vaš uređaj prima šifrovani saobraćaj, dešifruje ga i prosleđiva u pregledač ili YouTube aplikaciju koja je inicirala zahtev
Ukratko, VPN tehnologija vam omogućava da sakrijete svoj identitet na mreži usmeravajući saobraćaj preko udaljenog VPN servera sa drugom IP adresom, lokacijom i drugim povezanim podacima. Takođe dodaje dodatni sloj zaštite šifrovanjem saobraćaja.
Dobavljač Internet usluga, oglašivači, vladine agencije, hakeri i druga treća lica mogu pokušati da nadgledaju vaš saobraćaj između uređaja i VPN servera. VPN obezbeđuje šifrovanje saobraćaja i posmatrači ne mogu da izvuku korisne informacije iz šifrovanog toka podataka. Imajte na umu da čak i sa skrivenom IP adresom, vaša aktivnost na mreži i dalje može da se prati putem kolačića i otisaka prstiju uređaja.

VPN protokoli i njihovi tipovi

VPN protokol je skup pravila za dozvoljenu potvrdu identiteta i protokole transporta i metode šifrovanja. On određuje kako je uspostavljena veza između vas i VPN servera. VPN protokoli se razlikuju u brzini, bezbednosti, podržanim mrežama i platformama.
Ispitajmo najpopularnije VPN protokole i opišimo njihove snage i slabosti.

IPsec

Internet Protocol Security (IPsec) je bezbedan mrežni protokol koji obezbeđuje identitet, šifruje i uspostavlja međusobnu potvrdu identiteta između dva agenta: host-to-host, bezbednosnih mrežnih prolaza (umreža-mreža) ili domaćina i mrežnog prolaza. Protokol obezbeđuje sigurnost internet saobraćaja putem sledećih funkcija:
Poverljivost: Samo pošiljalac i prijemnik mogu da pristupe nešifrovanim podacima
Integritet: Paketi podataka imaju odgovarajuće hash vrednosti koje se menjaju prilikom izmene podataka. Strane izračunavaju hash vrednost za svaki paket podataka da bi potvrdile da su podaci autentični
Anti-reply: IPsec koristi podatke sekvence da bi izbegao slanje dupliranih paketa. Čak i ako hakeri uhvate paket, ne mogu ga poslati ponovo
Potvrda identiteta: Potvrđena je verodostojnost i pošiljaoca i prijemnika, tako da mogu biti sigurni da podaci idu na namenjenu zabavu

OpenVPN (TCP i UDP)

Jedan od najpopularnijih besplatnih protokola je OpenVPN. Po podrazumevanoj vrednosti, koristi UDP prenos: svi mrežni paketi su obloženi UDP dijagramima podataka, a zatim se šalju VPN serveru. Međutim, saobraćaj UDP-a često je ograničen na javnim mrežama. Kao zaobilazno rešenje, može se koristiti TCP enkapsulacija, uz neku dodatnu konfiguraciju na strani servera. Mnogi korisnici hvale fleksibilnost njegovih postavki i kompatibilnost sa različitim platformama. Međutim, korišćenje ovog protokola zahteva neka tehnička znanja.

PPTP

Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP) je jedna od prvih takvih alatki, izdatih za Windows 95. Sada je zastareo i ne koristi se široko jer ima neke ranjivosti protokola i lako ga je hakovati.

L2TP

Layer Two Tunneling Protocol (L2TP), proširenje PPTP-a, koristi se za podršku VPN-ima ili kao deo isporuke ISP usluga. Protokol šifruje samo svoje kontrolne poruke, a ne i sadržaj. On uspostavlja tunel u sloju veze sa podacima (Sloj 2 modela komunikacije OSI mreže) koji se može preneti preko protokola šifrovanja mrežnog sloja, kao što je IPsec.

WireGuard

Lagana baza kodova protokola Džejsona A. Donenfelda obezbeđuje dobru brzinu povezivanja. Jednostavan je za korišćenje i nudi visoku bezbednost zahvaljujući svom čistom dizajnu i modernoj kriptografiji eliptične krive. Međutim, pošto ne podržava TCP, možda neće raditi na mrežama koje blokiraju saobraćaj UDP-a. Takođe, za razliku od IPsec-a, morate da preuzmete posebnu aplikaciju da biste koristili protokol jer ona nije izvorno podržana od strane operativnih sistema potrošača.

SSTP

Microsoft je razvio Secure Socket Tunneling protokol za uređaje zasnovane na operativnom sistemu Windows. Ako koristite Microsoft Azure, potreban vam je Windows 8.1 ili noviji, koji podržava TLS 1.2 i ima SSTP. Kao vlasnički protokol zasnovan na TLS-u, SSTP može da probije zaštitne zidove, od kojih većina ostavlja otvoren odlazni TCP port 443. SSTP obezbeđuje mehanizam za prenos JPP saobraćaja preko SSL/TLS kanala sa zaštitom u transportnom sloju.

Vlasnički protokoli

Primarni cilj protokola i srodnog softvera opisanog iznad je obezbeđivanje privatnih mreža unutar organizacija. Oni nisu dizajnirani da zaobiđu zaštitne zidove ili blokiranje portova ili da sakriju činjenicu da njihovi klijenti koriste VPN. Njihova upotreba u komercijalnom softveru može biti ograničena zbog ograničenja licenciranja.
Zato veliki javni provajderi VPN usluga razvijaju sopstvene VPN protokole. Ova kategorija uključuje LightWay by ExpressVPN, Hydra by Hotspot Shield i naš vlasnički AdGuard VPN protokol.
Posebno, AdGuard VPN protokol je dizajniran da bude brz, energetski efikasan i nerazumljiv od običnog HTTPS saobraćaja.

Šta će ti VPN?

U ovom dobu rasprostranjene digitalne transformacije, vaša aktivnost na mreži se prati. Kao što se vaša kućna adresa koristi za isporuku pošte, vaša IP adresa se koristi za određivanje mesta slanja Internet saobraćaja ili za praćenje porekla određenog upita za pretragu ili posete Veb lokaciji. I tako vlada, hakeri ili druga treća lica mogu da vas pronađu. Takođe, neke Veb lokacije mogu blokirati određene lokacije da pristupe njihovim podacima.
Kako VPN može da pomogne? Virtuelna privatna mreža vam omogućava da izbegnete otkrivanje prave IP adrese tako što ćete sve podatke protekati putem bezbedne veze sa namenskim serverom.
Evo nekoliko razloga za korišćenje VPN-a:
Da biste ostali bezbedni na javnom Bežičnom internetu. Korišćenje javnih Wi-Fi mreža, posebno onih koje nisu zaštićene lozinkom, dovodi vas u ranjiv položaj. Vaš saobraćaj postaje laka meta za rudare podataka. VPN rešava ovaj problem šifrovanjem svih saobraćajnih i DNS zahteva
Da biste sakrili aktivnost na mreži od dobavljača Internet usluga (ISP). Internet strane mogu da prate koje Veb lokacije posećujete i šta tamo radite. Sve vaše posete i klikovi se čuvaju i mogu se prodati reklamnim kompanijama ili dati obaveštajnim agencijama. Pomoću VPN-a istorija pregledanja je skrivena od dobavljača Internet usluga
Da biste izbegli geografske cene. Neki prodavci na mreži posnište cene na osnovu lokacije korisnika. Na primer, ista košulja bi mogla da košta 20 dolara u Indiji i 30 dolara u SAD. Posetom sajtu sa IP adrese u drugoj zemlji, uštedećete novac
Da gledate omiljene TV emisije kada ste u drugoj zemlji. Pošto vaša IP adresa pokazuje odakle dolazi saobraćaj, administratori lokacije mogu lako da blokiraju pristup određenim zemljama. Pomoću VPN-a možete da se pretvarate da je uređaj u vašem matičnom regionu i da pristupate uobičajenom sadržaju

Prednosti i mane korišćenja VPN-a

Profesionalci

Vaši lični podaci su šifrovani tako da možete da izbegnete bilo kakve pretnje i bezbedno koristite Internet
Mnogi VPN provajderi nude besplatne ili demo verzije VPN-ova sa nekim ograničenjima
VPN-ovi su jednostavni za upotrebu. Sve što treba da uradite je da preuzmete aplikaciju, prijavite se, odaberete željenu lokaciju i uključite tunel
Dobijate pristup sadržaju koji je nedostupan zbog lokalnih ograničenja
Vaši podaci su zaštićeni od ISP-a i nadzora vlade

Zatvorenici

VPN serveri koji se nalaze daleko od vas mogu povećati kašnjenje mreže i usporiti brzinu veze
Možda ćete morati da kupite VPN pretplatu ako besplatna verzija ne zadovoljava vaše potrebe, naročito ako zahtevate stalnu upotrebu, velike prenose podataka, veliku brzinu ili pristup nedostupnim lokacijama
Korišćenje nepouzdanih VPN usluga od nepoznatih dobavljača može dovesti do zabrinutosti za privatnost jer možda nemaju transparentne smernice privatnosti, što potencijalno rezultira curenjem podataka ili deljenjem sa trećim licima

VPN tipovi

Dva glavna tipa VPN-ova za koje bi trebalo da znate

Komercijalni VPN

Ovo je komercijalna VPN usluga koja kreira bezbedan tunel od uređaja do udaljenog servera i usmerava Internet saobraćaj kroz njega. Pomaže vam da sakrijete svoju pravu IP adresu i pravu lokaciju.

Korporativni VPN

Ovo je interna mreža koja povezuje različite lokacije unutar vaše organizacije. Ove VPN-ove koristite da biste se bezbedno povezali sa kancelarijskim resursima sa bilo kog mesta u svetu bez rizika da vaši podaci budu ukradeni ili ugroženi u tranzitu. Ovaj VPN takođe smanjuje mogućnost upada trećih strana u korporativnu mrežu.

Kako odabrati VPN?

Ovih dana ima dosta VPN provajdera, što otežava pronalaženje pravog. Evo nekih važnih kriterijuma koje treba uzeti u obzir:
Broj servera i lokacija. Što više, to bolje. Što je VPN server bliži vama, to će tunel manje uticati na brzinu interneta. Takođe, možda će vam biti potreban VPN server u određenoj zemlji ili lokaciji, a važno je da vam dobavljač VPN usluga može ponuditi jedan
Deljene ili privatne IP adrese. Deljeni IP vam otežava praćenje putem IP adrese. Međutim, deljenu IP adresu istovremeno koristi veliki broj korisnika i verovatnije je da će biti uključena u liste anonimnih IP adresa ili zabranjena od strane vladinih zaštitnih zidova
Smernice vođenja evidencije. Dobavljači sa smernicama za prijavljivanje ne beleže vašu aktivnost na mreži. Na primer, AdGuard VPN ima smernice za evidentiranje nula da bi osigurao vašu privatnost
Podrška za više uređaja. Ako se pretplatite na VPN uslugu, želite da je koristite na više uređaja, kako na radnoj površini tako i na mobilnom telefonu. Ovo je moguće ako vaš provajder ima mobilne aplikacije u App Store-u i Google Play prodavnici
Besplatna probna. Uvek želite da je probate pre kupovine kako biste bili sigurni da je veza pouzdana, brzina dovoljno dobra, a bezbednost jaka. Potražite provajdere koji nude besplatnu probnu godinu. Na primer, AdGuard VPN nudi besplatno 3 GB saobraćaja koji obnavlja mesečno

Kako instalirati AdGuard VPN

Instalirajte aplikaciju
Prijavite se i kliknite na Poveži se. Sve je završeno!
Druga mogućnost je da instalirate AdGuard VPN proširenje pregledača da biste koristili VPN u pregledaču ili da generišete akreditive u AdGuard nalogu da biste podesili AdGuard VPN na ruteru

VPN, Tor ili proxy?

Virtuelna privatna mreža nije jedini način da učinite da uređaj izgleda kao da ima drugu IP adresu. Takođe možete pokušati da koristite Tor ili proxy server.

VPN ili Tor

VPN i Tor koriste šifrovanje da bi sprečili treća lica da čitaju vaše podatke.
Tor je pregledač zasnovan na open sourceu Firefox koji primenjuje anonimnost na Internetu. On deli vaše podatke na šifrovane pakete i šalje ih kroz niz nasumičnih proxy servera. Drugi kraj dešifruje i čita vaše podatke, ali ne može da utvrdi njegov izvor.
VPN obično zauzima centralizovaniji pristup. Kada se povežete, VPN šalje vaš saobraćaj serveru u vlasništvu VPN dobavljača usluga. IP adresa tog servera vam omogućava da sakrijete svoj identitet i aktivnost na mreži, kao i da zaobiđete regionalne blokove i cenzuru.
Torove specifičnosti znače da teško da je to sredstvo za svakodnevnu upotrebu. Fragmentacija saobraćaja i višestruki mrežni hmelj, drastično smanjuju brzinu i odziv veze. Zato se Tor obično koristi kada treba da se ne može pratiti, na primer, za pristup darknetu.

VPN vs. proxy

Glavna razlika između proxy servera i VPN-a je u tome što punomoćnici funkcionišu u sloju aplikacije, dok VPN-ovi funkcionišu u transportnom sloju. Ove tehnologije funkcionišu na potpuno različite načine.
Proxy server rukuje određenim protokolom, obično HTTP ili HTTPS, koji aplikacija mora da podržava da bi koristila proxy server. Obično se radi o pregledačima ili bujicama klijenata. Korisnici obično moraju ručno da podese proxy server unutar aplikacije: da unesu prijavu, lozinku i druge akreditive u postavke proxy servera.
VPN-ovi, sa druge strane, mogu da rukuju svim vrstama protokola i saobraćaja, transparentno do aplikacija koje generišu taj saobraćaj. Na primer, SMTP, SSH i drugi mrežni protokoli specifični za aplikaciju, uključujući vlasničke protokole. VPN je obično podešen po uređaju: korisnici instaliraju VPN aplikaciju na uređaju i omogućavaju tunel sa nekoliko klikova.
Proksije obično ne obezbeđuju dodatno šifrovanje između klijenta i servera. Zbog toga se ne koriste za obezbeđivanje anonimnosti i dodatnog sloja bezbednosti, već za promenu IP adrese ili lokacije klijenta, na primer, za protok ili bujicu.
Postoji jedan izuzetak. Secure Web Proxy, relativno nova funkcija u pregledačima, uspostavlja šifrovanu vezu između klijenta i proxy servera i takođe se može koristiti za skrivanje saobraćaja od trećih lica. Zahteva podršku od proxy servera, ali sve ostale mane proxy servera su i dalje prisutne: i dalje radi u sloju aplikacije i zahteva neko ručno podešavanje u aplikaciji. Ova tehnologija se uglavnom koristi kao deo VPN ekstenzija pregledača.
Iako proxy server može da zadovolji neke vaše potrebe, kao što je skrivanje IP adrese ili stvarne lokacije, on i dalje ne obezbeđuje isti nivo privatnosti, bezbednosti i anonimnosti kao VPN.
AdGuard VPN product video

Često postavljana pitanja

 • VPN je štit za sve što radite na mreži jer šifruje dolazni i odlazni saobraćaj. Takođe održava vašu privatnost na mreži i sprečava druge da njuškaju po vašem saobraćaju i vama. Ovo je jedna od najvećih prednosti VPN-a i glavni razlog zašto je ovih dana tako popularan alat za privatnost.
  VPN vas štiti od nekoga ko pokušava da nadgleda saobraćaj između vas i vašeg VPN dobavljača usluga. Pravilno podešenI VPN bi trebalo da spreči sve na istoj bežičnoj mreži kao i vi da presretnu i čitaju vaš saobraćaj.
  Loša strana je što presretač lako može da vidi da koristite VPN. Međutim, pošto je vaša IP adresa VPN servera, oni ne mogu da prate vašu pravu IP adresu ili lokaciju. Oni mogu da pokušaju sa drugim sredstvima, kao što je instaliranje malvera na sistem ili dolazak do vas preko drugih kanala koje ste možda delili na Facebooku ili drugim društvenim mrežama.
  Činjenica da koristite VPN neće zaustaviti ljude koji žele da prate vaše određene aktivnosti na mreži. Na primer, VPN verovatno neće zaustaviti grupu kao što je "Anonimus" – osim ako se slučajno ne naрe na istoj lokalnoj mreћi kao vi. Ali VPN će vas zaštititi od običnijih onlajn počinilaca kao što su punjenje kolačića, sakupljači podataka ili phishers.
 • Ako vas nekako interesuju iskusni hakeri ili odlučne vlasti, onda da, teoretski je moguće hakovati VPN baš kao i svaki drugi softver. U 99% drugih slučajeva — ostanite hladni, nema razloga za brigu. Međutim, ovo je ono što se može pokušati protiv vašeg VPN-a:
  Možete biti de-anonymizovani i izloženi kroz doxing
  Vaša IP adresa nije jedina stvar koja vas identifikuje na internetu. Informacije se mogu pronaći u drugim izvorima, kao što su društveni nalozi
  Ako neko hakuje vašeg VPN provajdera, moći će da vidi vašu pravu IP adresu i saobraćaj
  Moguće je instalirati malver koji se teško otkriva na uređaj bez vašeg znanja. Ovaj malver će poslati vaše informacije napadaču
  Hakovanje VPN-a zahteva mnogo veštine i iskustva. Pronalaženje i iskorišćavanje ranjivosti u VPN aplikaciji ili razbijanje ključa za šifrovanje nije lak zadatak. Samo se pobrinite da odaberete sigurnog i pouzdanog provajdera i možete da idete. Bez VPN-a, izloženi ste mnogo više opasnostima na mreži, tako da vam samo jedna može koristiti.
 • Teoretski, saobraćaj koji prolazi kroz VPN može se pratiti na izlaznoj tački VPN servera (koji možda nije isti kao server) ili na putu od izlazne tačke do konačnog odredišta. Korišćenje end-to-end šifrovanja, kao što je HTTPS, obično rešava ovaj problem.
  Dobavljač Internet usluga i svi ostali koji su na putu od vas do VPN servera mogu samo da vide da se neki saobraćaj razmenjuje između vas i VPN servera, ali ne mogu da vide šta taj saobraćaj sadrži. Sami obrasci saobraćaja bi i dalje mogli da se koriste za povezivanje sa vašom aktivnošću ako bi ih neko snimio. Ali realno, oni ne bi mogli da dešifruju ništa blizu samog saobraćaja. Možete da pokrenete neka preuzimanja ili radio na mreži da biste dodali malo buke svojim saobraćajnim obrascima ako se osećate posebno sumnjivo zbog onoga što postoji.
 • Ne, nije tako. Danas se informacije o bankovnim karticama šifruju i prenose samo preko bezbednog HTTPS protokola. Zbog toga, da biste ukrali osetljive bankarske informacije, uređaj mora biti otet ili morate uneti detalje kartice na phishing Web lokaciju. VPN vas ni u kom slučaju neće zaštititi.
 • Virtuelna privatna mreža (VPN) je alatka za privatnost na mreži koja vam omogućava pristup ograničenim Veb lokacijama i skriva vaše podatke od internet usluga, vlada i hakera. Menja vašu IP adresu i lokaciju za spoljne posmatrače.
 • Korišćenje VPN-a je legalno u većini zemalja. Neke zemlje blokiraju pristup VPN-u, ali to ne mora da znači da kršite zakon. Evo dva slučaja u kojima je korišćenje VPN-a nelegalno:
  VPN-ove je zabranila vlada vaše zemlje
  Činite nezakonito delo dok koristite VPN
 • Cena VPN pretplate zavisi od vašeg VPN dobavljača i obično se zasniva na sledećim funkcijama:
  Broj uređaja za zaštitu
  Postojanje saobraćajnih zatvarača
  Broj lokacija servera
  Dužina pretplate
  Neki VPN dobavljači nude besplatnu probnu godinu. Često su brzina i kvalitet veze mali, a broj dostupnih lokacija ograničen. Imajte na umu da VPN provajderi pokrivaju održavanje servera, saobraćaj i druge troškove takvih proba, tako da usluga ne može biti potpuno besplatna za sve. Besplatan VPN pristup je kompromis koji se plaća prihodom ostvarenim od plaćenih pretplata.
 • Da, ako odaberete pouzdanog VPN dobavljača.
 • Najveći rizik je izbor pogrešne VPN usluge. Mnogi VPN dobavljači evidentira aktivnost svojih korisnika. U takvim slučajevima, vaši lični podaci postaju ranjivi i mogu pasti u ruke trećih lica.
 • VPN vam omogućava da pristupite blokiranom Internet sadržaju i takođe skriva vaš identitet na mreži. To znači da dobavljač Internet usluga (ISP) ne može da vidi istoriju pregledanja, a vlade ili hakeri ne mogu da prate smer Internet saobraćaja.
 • Pošto se većina saobraćaja šalje preko šifrovanog HTTPS protokola, treća lica, uključujući dobavljača VPN usluga, nemaju pun pristup vašim podacima. Dakle, vaše informacije o ćaskanju, lozinki ili bankovnoj kartici treba da budu bezbedne.
  Međutim, imena domena Veb lokacija i određeni drugi podaci nisu šifrovani i mogu se prodati trećim licima. Pouzdani VPN dobavljači ne bi trebalo ni da evidentira takve podatke.
 • Prema zahtevima industrije, bankarske Veb lokacije i aplikacije koriste HTTPS protokol za prenos podataka na servere i sa drugih servera, a čak i ako je vaš VPN dobavljač ugrožen, otmičari ne mogu da pristupe vašim osetljivim podacima.
 • U većini slučajeva, ne. Većina lozinki se šifruje i prenosi preko HTTPS protokola i ne može da je vidi VPN dobavljač.
 • U zavisnosti od nadležnosti, VPN dobavljač može biti zakonski obavezan da evidentira Veb lokacije koje posećujete, IP adresu i IP adresu servera sa kojim ste povezani. Međutim, VPN provajderi koji posluju u ofšor jurisdikcijama i neke evropske zemlje poput Kipra ili Švajcarske ne podležu takvim zahtevima i obično ne evidentiraju vašu internet aktivnost.
  Pored evidentiranja, tu je i evidentiranje metapodataka, a to je evidentiranje adresa servera i portova koje korisniku iznajmljuje njihov dobavljač VPN usluga. Ovaj tip vođenja evidencije ne otkriva ništa o korisnicima i može se koristiti samo za istraživanje zloupotrebe usluge.
 • Zapravo, da. Postoje neke zemlje koje zabranjuju upotrebu VPN-ova. Globalni striming servisi kao što su Hulu, Amazon, Netflix i BBC imaju tendenciju da na crnu listu VPN usluga jer ne žele da budu kažnjeni zbog sadržaja sa licencom zemlje ako njihovi gledaoci zaobiđu ograničenje.
  Tehnički, VPN-ovi se mogu blokirati na više načina:
  Blokiranjem DNS upita za imena VPN domena
  Blokiranjem veza sa određenim VPN krajnjim tačkama pomoću IP ili adrese porta. Međutim, blokatori moraju tačno da znaju koga žele da blokiraju i kako funkcioniše njihov VPN klijent
  VPN usluga ima ograničen broj IP adresa. Pošto većina VPN servera koristi IPv4 protokol, teško je generisati jedinstvene IP adrese, što rezultira time da određeni broj pretplatnika koristi iste IP adrese mesecima ili duže. Veb lokacije koje VPN-ovi na crnoj listi koriste posebne usluge na mreži za blokiranje IP adresa koje koristi više različitih korisnika
  Prisiljavanjem celog saobraćaja da prođe kroz HTTP proxy server zaštićen lozinkom. Ovo je iritantno jer blokira i druge stvari kao što su ispravke za Windows
  Kao poslednje sredstvo, moguće je blokirati sav drugi saobraćaj, uključujući i DNS, s obzirom na to da je moguće obložiti VPN saobraćaj unutar DNS paketa. U ovom trenutku, brzina veze bi postala frustrirajuća za prosečnog poslovnog korisnika i neprihvatljiva za kućnog korisnika, jer protok ili VOIP neće biti dostupni
  Opet, samo ozbiljne korporacije ili vladine agencije imaće potrebu, vreme i resurse da pokušaju da blokiraju prosečnog korisnika interneta. U većini slučajeva, trebalo bi da budete bezbedni.
 • To zavisi od VPN postavki. Obično je sav vaš saobraćaj u tunelu. Neke VPN aplikacije, kao što je AdGuard VPN, omogućavaju vam da tunelujete samo saobraćaj ka određenim mrežama ili domenima i isključite određene Veb lokacije, aplikacije ili IP adrese iz VPN-a.
 • Za besplatne planove, VPN dobavljači obično ograničavaju brzinu veze i saobraćaj. Za plaćene VPN korisnike obično nema brzine ili saobraćajnih zatvarača, ali možda postoje ograničenja u broju povezanih uređaja.
 • Kada VPN šifruje podatke, on koristi procesor uređaja koji može brže da isprazni bateriju ako je šifrovanje loše primenjeno. Savremeni mobilni uređaji šifruju podatke koristeći posebna uputstva za CPU, kao što su ARMv8 proširenja za šifrovanje, i kompjuterski jeftine algoritme šifrovanja dizajnirane za mobilne uređaje, kao što je ChaCha-Poly1305. Projektanti VPN aplikacija bi prilikom razvoja softvera trebalo da uzmu u obzir ove metode. U AdGuard-u se fokusiramo na energetsku efikasnost i osiguravamo da naše mobilne aplikacije budu visoko optimizovane i troše što manje energije.

Lokacije servera

 • UAE
  Dubai
 • Албанија
  Тирана (Stiže uskoro)
 • Argentina
  Buenos Ajres
 • Austrija
  Beč
 • Australija
  Sidni
 • Belgija
  Brisel
 • Bugarska
  Sofija
 • Brazil
  Sao Paulo
 • Kanada
  Montreal Toronto
 • Švajcarska
  Cirih
 • Čile
  Santiago
 • Kolumbija
  Bogota
 • Kipar
  Nikoziji
 • Češka
  Prag
 • Nemačka
  Frankfurt Berlin
 • Danska
  Kopenhagen
 • Ekvador
  Kuito (Stiže uskoro)
 • Estonija
  Talin
 • Egipat
  Kairo
 • Španija
  Barcelona Madrid
 • Finska
  Helsinki
 • Francuska
  Pariz
 • Ujedinjeno Kraljevstvo
  Manchester London
 • Grčka
  Atina
 • Hong Kong
  Hong Kong
 • Hrvatska
  Zagreb
 • Mađarska
  Budimpešta
 • Indonezija
  Džakarta (Stiže uskoro)
 • Irska
  Dublin
 • Izrael
  Tel Aviv
 • Indija
  Mumbai
 • Italija
  Rome Milan
 • Japan
  Tokio
 • Kambodža
  Pnom Pen
 • Južna Koreja
  Seul
 • Kazahstan
  Astana
 • Luksemburg
  Luksemburg
 • Meksiko
  Mexico City
 • Malezija
  Kuala Lumpur (Stiže uskoro)
 • Nigerija
  Lagos (Stiže uskoro)
 • Holandija
  Amsterdam
 • Norveška
  Oslo
 • Novi Zeland
  Okland
 • Filipinima
  Manila
 • Pakistan
  Karachi (Stiže uskoro)
 • Poljska
  Varšava
 • Portugal
  Lisbon
 • Rumunija
  Bukurešt
 • Srbija
  Beograd
 • Rusija
  Moskva
 • Saudijska Arabija
  Rijad (Stiže uskoro)
 • Švedska
  Stokholm
 • Singapur
  Singapur
 • Slovačka
  Bratislava
 • Turska
  Istanbul
 • Tajvan
  Tajpej
 • Ukrajina
  Kyiv
 • Sjedinjene Države
  Las Vegas Seattle Dallas Phoenix Los Angeles Denver Silicon Valley Atlanta New York Majami Čikago
 • Vijetnamu
  Hanoj
 • Južna Afrika
  Johannesburg

Ukupna ocena aplikacije 4.7/5

Više od 9000 recenzija! Mi volimo naše korisnike, a oni nas.

9.332 9332 recenzije
Odlično!
 • Слава

  Супер👍👍👍👍

 • Евгения

  Все супер👍👍👍

 • Ali Sher

  Very easy and safe and you know ❤️

 • 10 - Rashed Alkafawin

  Rly good but i want a bit more traffic for the free folks out there like me, other than that, no complaints

 • cstaten293

  Easy to use, excellent vpn

 • Akram Jaan

  It's awesome I strongly recommend this vpn just Love it 💕

AdGuard VPN
za Windows

Koristite bilo koji preglednik ili aplikaciju i nikada više ne brinite o svojoj anonimnosti. Ceo svet vam je na dohvat ruke sa AdGuard VPN-om.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Mac

U samo dva klika izaberite grad sa bilo kog mesta u svetu — imamo 65+ lokacija — a vaši podaci su nevidljivi za radoznale oči korporacija i vlada.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za iOS

Pojačajte zaštitu na mreži tako što ćete je poneti sa stobom gde god da idete. Koristite AdGuard VPN za uživanje u omiljenim filmovima i serijama!
Saznajte više
App Store
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Android

Ostanite anonimni gde god da idete sa AdGuard VPN- om! Desetine lokacija, brza i pouzdana veza – sve u džepu.
Saznajte više
Google Play
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Chrome

Sakrijte svoju pravu lokaciju i izađite sa drugog mesta na svetu – pristupite bilo kom sadržaju bez ograničenja brzine i očuvajte svoju web anonimnost.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Edge

Dođite do druge lokacije jednim klikom, sakrijte svoj IP i učinite svoje surfanje webom sigurnim i anonimnim.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Firefox

Zaštitite svoju privatnost, sakrijte svoju pravu lokaciju i odlučite gde vam je potreban VPN, a gde ne!
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Operu

Budite nindža u svom Opera pregledniku: brzo se preselite u bilo koji deo sveta i ostanite neprimećeni.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
AdGuard VPN
preuzimanje je počelo
Kliknite na dugme označeno strelicom da biste pokrenuli instalaciju.
Skenirajte da instalirate AdGuard VPN na svoj mobilni uređaj