meni
SR

Koja je moja IP adresa

 • Vaša IP adresa 44.192.48.196
 • Lokacija United States / Ashburn
 • Internet dobavljač usluge Amazon.com
Nije zaštićeno! Vaša aktivnost na mreži može biti vidljiva dobavljaču Internet usluga i svima koji mogu da nadgledaju vašu vezu.

Šta je IP adresa?

Adresa Internet protokola (IP) je vaša adresa na Webu. To može biti adresa uređaja povezanog sa Internetom (računar, pametni telefon, tablet, ruter itd.), dobavljača Internet usluga (ISP) ili VPN servera sa kojim ste povezani. Obično je IP adresa niz brojeva koji mogu tako da izgledaju: 192.168.X.X. Ali postoje i drugi formati IP adresa.
Elektronski uređaji koriste IP adrese za komunikaciju sa drugim uređajima ili Veb lokacijama: IP adrese ukazuju na to gde se na mreži uređaj nalazi. Tako se vaša poruka šalje direktno primaocu.
Uređaj može da dobije IP adresu od mrežne skretnice putem DHCP-a ili se može ručno konfigurisati. Internet dobavljač usluge dodeljuje IP adresu mrežne skretnice.

Šta moja IP adresa može da otkrije o meni?

Svaki put kada izađete na mrežu, izložite svoj IP Veb lokacijama koje posećujete i dobavljačima usluga koje koristite. Znajući vašu IP adresu, mmogu dobiti neke informacije o vama. Međutim, u većini situacija ove informacije nisu dovoljne da vas identifikuju.
IP adrese ne mogu da otkriju tačnu lokaciju. U normalnim okolnostima, stambeni saobraćaj ide na Internet sa javne IP adrese koja pripada dobavljaču Internet usluga i često se deli između mnogo klijenata. Kada potražite lokaciju IP adrese na stranici "Koji je moj IP", videćete upravo tu adresu. Stoga, da budemo precizni, IP adresa koju vidite nije vaša, već vašeg ISP-ja.
Vaša javna IP adresa otkriva lokaciju dobavljača Internet usluga — ime organizacije, poštansku adresu i kontakt informacije. Ova adresa je možda blizu vaše – tako da neko možda poznaje vašu zemlju i grad. Ali IP adrese nikada neće otkriti vaše ime, broj telefona ili druge precizne lične informacije.

Kako se moja IP adresa može koristiti?

Vaš IP se može koristiti i na pozitivne i na negativne načine.
Sa jedne strane, Veb lokacije mogu da otkriju vašu lokaciju i pruže vam personalizovanije iskustvo na Webu – automatski izaberite najprikladniji jezik, valutu ili zemlju za isporuku.
Pored toga, IP adrese se uveliko koriste za sprečavanje prevare sa karticama. Tokom putovanja, možda ćete primetiti da vaša bankovna kartica više nije prihvaćena za kupovinu na mreži. Verovatni razlog je taj što se vaša IP adresa ne podudara sa zemljom u kojoj je vaša kartica izdata.
Sa druge strane, vaša IP adresa se može koristiti za prikazivanje oglasa na osnovu vaše lokacije. Neke Veb lokacije mogu biti blokirane za vas.

Kako mogu da sakrijem IP adresu?

Ako ne želite da vašu IP adresu zloupotrebljavaju velike korporacije i oglašivači, koristite VPN (virtuelnu privatnu mrežu). VPN usluge efikasno zamenjuju vašu IP adresu jednim od njihovih servera, zbog kojih Veb lokacije misle da ste u drugoj zemlji.
Ovo drastično povećava vašu privatnost: vaša geolokacija nije izložena nikome. Osim toga, možete da pristupite Veb lokacijama, gledate filmove i TV emisije, pregledate sadržaj i slušate muziku koja vam je možda blokirana na osnovu IP adrese.

Kako da pronađem svoju IP adresu?

Da biste pronašli javnu IP adresu, možete samo da se pomerite do naslova "Koja je moja IP adresa" na vrhu stranice.
Ako želite da znate svoju privatnu IP adresu, sledite uputstva za svoju platformu:

Windows

Na traci zadataka kliknite na Wi-Fi (ili Ethernet, u zavisnosti od tipa veze). Izaberite mrežu.
Otvorite svojstva mreže tako što ćete kliknuti na ikonu (i) ili Svojstva. Pomerite se nadole do IPv4 i IPv6 adresa.

macOS

Otvorite Željene postavke sistema, a zatim kliknite na Mreža.
Izaberite Wi-Fi (ili Ethernet, u zavisnosti od tipa veze). Vaša IP adresa će biti prikazana pod statusom veze.

Android

Idite na Podešavanja > Mreža & internet > Wi-Fi.
Izaberite Wi-Fi mrežu i pomerite se nadole do njenih IPv4 i IPv6 adresa.

iOS

Idite na Podešavanja i izaberite Wi-Fi.
Dodirnite mrežu sa kojom ste povezani i pomerite se nadole do njenih IPv4 i IPv6 adresa.

Šta je javna IP adresa?

Privatne adrese nisu globalno usmeravane i nisu jedinstvene širom sveta, tako da se ne mogu koristiti za isporuku podataka na Webu. Pošto su privatne IP adrese uzdržane od pristupa Webu, potrebna vam je javna IP adresa da biste bili na mreži.
Kao i poštanske adrese, javne IP adrese su jedinstvene i mogu se koristiti za isporuku informacija bilo gde.
Vaš dobavljač Internet usluga vam dodeljuje javne IP adrese. U tipičnoj kućnoj mreži, mrežna skretnica sa javnom IP adresom služi kao mrežni prolaz između uređaja i Interneta i upravlja svim vezama na mreži u njihovo ime.

Šta je privatna IP adresa?

Obično, kada povežete računar, pametni telefon, tablet ili TV sa ruterom, uređaju se automatski dodeljuje privatna IP adresa. To mu omogućava komunikaciju sa drugim uređajima na lokalnoj mreži.
Takve adrese se široko koriste u kućnim i korporativnim mrežama: one dodaju bezbednost otežavajući presretanje saobraćaja.
Privatna IP adresa se ne može koristiti za povezivanje sa Internetom. Da bi uređaj sa privatnom IP adresom pristupio Webu, njegov zahtev mora da prođe kroz mrežnu skretnicu koja koristi javnu IP adresu.
Privatne IP adrese su nevidljive za svet. "Koji je moj IP" stranice obično prikazuju IP adresu mrežne skretnice.

IPv4 i IPv6: u čemu je razlika?

IPv4 adrese su konačne

Internet protokol verzija 4 je od sada najpopularniji protokol. Zapis IPv4 adrese sastoji se od četiri broja od 0 do 255, razdvojenih tačkicama.
Ovaj format preuzima 4,3 milijarde kombinacija. To nije mnogo u digitalnom dobu: kako broj uređaja raste svakog dana, IPv4 adrese ponestaju. Problem je postao posebno akutan sa pojavom Interneta stvari. Sada čak i alarmi za automobile, televizori, pametni frižideri i medicinski uređaji imaju pristup internetu i zato im je potrebna IP adresa.

Kako se rešavaju ograničenja

Bilo je više pokušaja da se reši problem nedostatka IPv4 adrese.
Jedna od njih je bila upotreba dinamičkih IP adresa, koje su dodeljene uređaju samo kada je povezan sa mrežom. Kada je uređaj prekinut, njegova IP adresa je data drugom uređaju. Sada pametni telefoni zahtevaju gotovo konstantnu mrežnu vezu, a mnoge usluge zahtevaju trajnu statičnu IP adresu. Dinamički IP-ovi stoga više ne pokrivaju potrebe korisnika.
Najčešće rešenje sada je korišćenje privatnih IP adresa. Umesto da iznajme IP adresu globalnog usmeravanja svakom uređaju, poseban uređaj koji se zove ruter daje im adrese važeće samo unutar lokalne mreže. Mrežna skretnica ima ulogu mrežnog prolaza između uređaja i Interneta. Ceo saobraćaj ka spoljnom svetu prolazi kroz njega i klijenti unutar lokalne mreže dele jednu javnu IP adresu za pristup Webu.

IPv6 adrese neće nedostajati

Uvođenje novog internet protokola poboljšalo je situaciju. Četiri puta veća od IPv4 adrese, IPv6 adresa se sastoji od osam grupa od po četiri znaka od 0 do 9 i latiničnih slova od a do e, razdvojenih dvotačkom. Evo primera IPv6 adrese:
2001:0db8:67a3:0000:0000:X:X:X.
Pretpostavlja se da ljudi nikada ne mogu da istroše IPv6 adrese. Uvođenjem IPv6 adresa sada je moguće dodeliti jedinstvenu adresu svakom uređaju u kući.

Zašto IPv6 još uvek nije široko korišćen?

Iako se čini da IPv6 rešava problem oskudice IPv4 adrese, ne podržavaju ga sve Veb lokacije i dobavljači – a postoje razlozi zašto.
IPv4 i IPv6 adrese nisu kompatibilne unazad: IPv4 Veb lokacijama ne možete da pristupite pomoću IPv6 i obrnuto.
Još uvek ne podržavaju svi IPv6, ali svi podržavaju IPv4.
Ne podržavaju svi Sajtovi IPv6.
IPv6 je tehnologija koja zahteva znatne tehničke veštine i ulaganje vremena. Pored konfigurisanja protokola, morate ponovo da konfigurišete zaštitni zid i uređaje na mreži.

Zaštitite svoju privatnost pomoću AdGuard VPN-a

Nudimo vam VPN koji garantuje beskompromisnu zaštitu privatnosti i bezbednost saobraćaja – obavezno nabavite najbolju besplatnu VPN uslugu koja vam je na raspolaganju.

3 GB svakog meseca

Upoznajte AdGuard VPN sa 3 GB besplatnog VPN saobraćaja svakog meseca. Ako želite više pokazaćemo vam kako.

In-house VPN protokol

Vlasnički protokol AdGuard VPN-a je odlika za odstupanje na koju smo ponosni. To čini vaš saobraćaj neupadljivim, održava pouzdanu i brzu vezu, i to je nešto jedinstveno.

Liste izuzetaka

Šta ako VPN želite da koristite samo za određene Veb lokacije ili čak aplikacije? AdGuard VPN ima fleksibilne liste izuzetaka koje vam daju potpunu kontrolu nad vašim iskustvom na Vebu.

Nema prikupljanja dnevnika

Poštujemo vašu privatnost i dokazujemo je našom politikom nultog evidentiranja. Ako ne znamo šta radite na mreži, onda niko ne zna.

Često postavljana pitanja

 • Obično, kada povežete računar, pametni telefon, tablet ili TV sa ruterom, uređaju se automatski dodeljuje privatna IP adresa. To mu omogućava komunikaciju sa drugim uređajima na lokalnoj mreži.
  Takve adrese se široko koriste u kućnim i korporativnim mrežama: one dodaju bezbednost otežavajući presretanje saobraćaja.
  Privatna IP adresa se ne može koristiti za povezivanje sa Internetom. Da bi uređaj sa privatnom IP adresom pristupio Webu, njegov zahtev mora da prođe kroz mrežnu skretnicu koja koristi javnu IP adresu.
  Privatne IP adrese su nevidljive za svet. "Koji je moj IP" stranice obično prikazuju IP adresu mrežne skretnice.
 • Ako neko zna vašu IP adresu, može da pronađe približno mesto gde živite, radite ili putujete. Ovo olakšava bombardovanje reklamama zasnovanim na lokaciji.
  U najgorem slučaju, ako neko ima pristup istoriji IP adresa vašeg mobilnog telefona, može da prati vaše svakodnevne komunikacije ili navike. Srećom, takvim informacijama je teško pristupiti, osim ako niste pod prismotrom državnih organa ili ste instalirali aplikaciju iz koje je procureo vaš IP.
  Štaviše, iz različitih razloga, neke Veb lokacije i usluge mogu biti blokirane za korisnike sa određenim IP adresama.
 • Privatne adrese nisu globalno usmeravane i nisu jedinstvene širom sveta, tako da se ne mogu koristiti za isporuku podataka na Webu. Pošto su privatne IP adrese uzdržane od pristupa Webu, potrebna vam je javna IP adresa da biste bili na mreži.
  Kao i poštanske adrese, javne IP adrese su jedinstvene i mogu se koristiti za isporuku informacija bilo gde.
  Vaš dobavljač Internet usluga vam dodeljuje javne IP adrese. U tipičnoj kućnoj mreži, mrežna skretnica sa javnom IP adresom služi kao mrežni prolaz između uređaja i Interneta i upravlja svim vezama na mreži u njihovo ime.
 • Vašu javnu IP adresu kontroliše dobavljač Internet usluga, tako da je generalno nije uvek moguće promeniti. Ponekad bi ponovno povezivanje mrežne skretnice moglo da pomogne.
  Savršen način da promenite IP je da koristite VPN. Učiniće vas anonimnim tako što ćete sakriti pravi IP i zameniti ga adresom VPN servera.
 • IPv4 i IPv6 adrese su dva različita tipa adresa koje pripadaju različitim standardima internet adresiranja. IPv4 je stari standard, a broj IPv4 adresa ne zadovoljava potrebe ljudi u današnje vreme. Međutim, IPv4 format je široko prihvaćen i neće biti napušten u bliskoj budućnosti. IPv6 je novi format koji može da pokrije još mnogo uređaja, ali ga neki internet dobavljači i Veb lokacije ne podržavaju.
  Javna IP adresa je adresa sa globalnim usmeravačima koja se koristi za komunikaciju između uređaja i Veb lokacija na Webu. Privatna IP adresa može da se koristi samo u lokalnoj mreži.
  Dinamička IP adresa se dodeljuje uređaju kada se na mreži menja i može se vremenom promeniti. Statična IP adresa ostaje nepromenjena koliko god je potrebno.
 • Vaš IP se može koristiti i na pozitivne i na negativne načine.
  Sa jedne strane, Veb lokacije mogu da otkriju vašu lokaciju i pruže vam personalizovanije iskustvo na Webu – automatski izaberite najprikladniji jezik, valutu ili zemlju za isporuku.
  Pored toga, IP adrese se uveliko koriste za sprečavanje prevare sa karticama. Tokom putovanja, možda ćete primetiti da vaša bankovna kartica više nije prihvaćena za kupovinu na mreži. Verovatni razlog je taj što se vaša IP adresa ne podudara sa zemljom u kojoj je vaša kartica izdata.
  Sa druge strane, vaša IP adresa se može koristiti za prikazivanje oglasa na osnovu vaše lokacije. Neke Veb lokacije mogu biti blokirane za vas.
 • IP adrese se obično dodeljuju hijerarhijski. Korisnicima se dodeljuju IP adrese od strane dobavljača Internet usluga (DOBAVLJAČI Internet usluga). Dobavljači Internet usluga dobijaju dodele IP adresa iz lokalnog Internet registratora, nacionalnog Internet registratora ili njihovog regionalnog Internet registra.
 • Ako ne želite da vašu IP adresu zloupotrebljavaju velike korporacije i oglašivači, koristite VPN (virtuelnu privatnu mrežu). VPN usluge efikasno zamenjuju vašu IP adresu jednim od njihovih servera, zbog kojih Veb lokacije misle da ste u drugoj zemlji.
  Ovo drastično povećava vašu privatnost: vaša geolokacija nije izložena nikome. Osim toga, možete da pristupite Veb lokacijama, gledate filmove i TV emisije, pregledate sadržaj i slušate muziku koja vam je možda blokirana na osnovu IP adrese.

Pretražujte kao nindža

AdGuard VPN
za Windows

Koristite bilo koji preglednik ili aplikaciju i nikada više ne brinite o svojoj anonimnosti. Ceo svet vam je na dohvat ruke sa AdGuard VPN-om.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Mac

U samo dva klika izaberite grad sa bilo kog mesta u svetu — imamo 70+ lokacija — a vaši podaci su nevidljivi za radoznale oči korporacija i vlada.
Saznajte više
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za iOS

Pojačajte zaštitu na mreži tako što ćete je poneti sa stobom gde god da idete. Koristite AdGuard VPN za uživanje u omiljenim filmovima i serijama!
Saznajte više
App Store
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Android

Ostanite anonimni gde god da idete sa AdGuard VPN- om! Desetine lokacija, brza i pouzdana veza – sve u džepu.
Saznajte više
Google Play
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
Preuzmi
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Chrome

Sakrijte svoju pravu lokaciju i izađite sa drugog mesta na svetu – pristupite bilo kom sadržaju bez ograničenja brzine i očuvajte svoju web anonimnost.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Edge

Dođite do druge lokacije jednim klikom, sakrijte svoj IP i učinite svoje surfanje webom sigurnim i anonimnim.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Firefox

Zaštitite svoju privatnost, sakrijte svoju pravu lokaciju i odlučite gde vam je potreban VPN, a gde ne!
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora

AdGuard VPN
za Operu

Budite nindža u svom Opera pregledniku: brzo se preselite u bilo koji deo sveta i ostanite neprimećeni.
Saznajte više
Instaliraj
Preuzimanjem programa prihvatate uslove licenčnog ugovora
AdGuard VPN
preuzimanje je počelo
Kliknite na dugme označeno strelicom da biste pokrenuli instalaciju.
Skenirajte da instalirate AdGuard VPN na svoj mobilni uređaj